Am început construcția unei case pasive.
De ce o casă pasivă?
La început am căutat standarde de calitate a execuției pentru o casă cu ideea de a avea o listă de criterii ce pot fi incluse în contractul de execuție. Impresia mea bazată pe experiența amenajării apartamentului este că la execuție nu se respectă proiectul și că se aplică „las’ că merge și așa”. De asemenea lipsa unei forțe de muncă calificate fac ca firmele să lucreze cu mulți „Dorei”.
Astfel am găsit legea 372/2005 (republicată în 2013) privind performanța energetică a clădirilor în care se definește termenul de „Clădire al căror consum de energie este aproape egal cu zero” și că „Clădirile noi, pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizației de construire emise începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero”. Directiva 2002/91/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2002 privind performanța energetică a clădirilor a fost transpusă integral în legislația noțională prin Legea nr. 372/2005 (republicată) privind performanța energetică a clădirilor.
Există un plan național pentru inițierea și promovarea politicilor și programelor pentru creșterea, în perioada 2014-2020, a numărului de clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero, dar acest plan nu este activ în anul 2018 și proiecte din fonduri europene sunt permise numai pentru reabilitarea clădirilor existente, nu și pentru clădirile noi. Nici programele existente în anii trecuți pentru susținerea surselor de energie alternative nu mai sunt active.