Treceri etanșe prin zid / radier pentru cabluri / țevi

Circulația aerului într-o casă pasivă (casă cu o eficiență termică foarte bună) este făcută printr-o instalație de climă-ventilație care trebuie să asigure o recuperare a căldurii de minim 85%. Circulația aerului în casă se face forțat și de aceea este importantă asigurarea etanșeității la aer a casei, condiție ce este impusă și verificată în procesul de certificare.

Pentru etanșarea trecerilor prin zidurile exterioare a țevii de canalizare, a cablurilor electrice și a celorlalte țevi am folosit sistemele de etanșare Hauff Tehnik furnizate de
EuroSolar SRL (eurosolar.ro), sistem format dintr-un tub de fibrociment FZR 200/300 (diametrul intern de 200 mm și lungimea de 300 mm) și piesa de etanșare. Tubul de fibrociment a fost așezat între armături înainte de turnarea betonului, ușor înclinat pentru a asigura o mică pantă care să asigure evacuarea apei ce eventual poate să apară. Folosirea acestui tub de fibrociment elimină necesitatea carotajului și de asemenea asigură o suprafață perfectă pentru piesa de etanșare.

Pentru etanșarea țevii de canalizare am folosit o piesă P-Pipe Basic HSD 200/125. Pentru a asigura poziționarea țevii de canalizare în radier piesa P-Pipe Basic HSD 200/125 a fost montată înainte de turnarea betonului. Astfel, țeava de canalizare care trece prin radier a rămas centrată față de tubul de fibrociment.

Celelalte treceri etanșe sunt prin pereții de la subsol. Pentru etanșarea țevii de apă, a cablurilor electrice și a țevilor de la puțurile geotermale au fost folosite piese de etanșare HRD 200 SG 3/6-54 – 4/6-26 tot de la Hauff Tehnic, furnizare de EuroSolar SRL. Această piesă de etanșare are un diametru exterior de 200 mm și are 3 găuri pentru cabluri/țevi cu diametrul între 6 și 54 mm și 4 găuri pentru țevi/cabluri cu diametrul între 6 și 26 mm. În cazul meu, țeava de apă ce intră în casă are diametrul de 40 mm și va ocupa una dintre găurile mari (6-54 mm). Cablurile electrice vor fi trecute prin găurile mici (6-26 mm).

Pentru cablurile de date care intră/ies în/din casă și pentru asigurarea de intrări de rezervă au fost montate două treceri etanșe cu 15 poziții (7 pentru cabluri cu diametrul între 10 și 32 mm și 8 pentru cabluri cu diametrul între 3,5 și 16,5 mm) HRD 200 SG 7/10-32 – 8/3,5-16,5.

Piesele de etanșare au un sistem numit ‘cu foițe de ceapă’ care permit acomodarea lor pentru o gamă largă de diametre ale cablurilor / țevilor. Dacă o gaură/trecere rămâne nefolosită ea trebuie montată cu dopul primit.

Unboxing HRD 200 SG 3/6-54 – 4/6-26

Trecerea etanșă pentru țeava de canalizare a fost montată înainte de turnarea betonului și după decofrare arată așa: