Avem izolația termică de pus sub casă

A sosit polistirenul extrudat XPS TOP 70 SF de la Austrotherm care se va pune sub radier pentru a izola termic casa. Se vor monta 2 straturi de XPS TOP 70 SF de 10 cm (în total 20 cm de izolație) peste betonul de egalizare și hidroizolație pentru a reduce pierderile în sol a căldurii din casă.

Peste acest polistiren se va turna radierul și se va ridica toată casa, având un coeficient de tasare de maxim 10% (în cazul nostru de maxim 2 cm) la o forță de compresiune de 70 tone / m2. Pentru detalii vezi pagina XPS TOP 70 SF de la Austrotherm.

XPS TOP 70 SF – Austrotherm

Pentru ca să vă faceți o idee despre rezistența la compresiune a acestui polistiren să presupunem prin absurd că toată casa ar fi un bloc masiv de beton cu amprenta la sol de 100 m2 și înălțimea de 9 m, ceea ce înseamnă 900 m3 de beton. Considerăm de asemenea că betonul are o densitate de 2,5 t/m3 ceea ce rezultă că întreaga casă ar avea masa de 2.250 t care, repartizate pe cei 100 mp amprentă, înseamnă că polistirenul este supus unei forțe de compresiune de 22,5 t/m2, ceea ce este aproximativ 1/3 din forța de compresiune maximă a XPS TOP 70 SF. Astfel nu ne facem griji cu tasarea casei sau comportamentul acestuia în timp (tasări inegale).